Wat gaan we zien op Apple’s WWDC 2016?

Aanstaande maandag is het zover, dan begint Apple’s Worldwide Developers Conference. Dit evenement is voornamelijk gefocust op de ontwikkelaars en wat zij kunnen verwachten van Apple’s veranderingen op het gebied van software. In dit artikel vertellen we alles dat je kunt verwachten tijdens het evenement.

iOSWWDC 2016

Apple’s besturingssysteem voor mobiele apparaten is altijd al vooruitstrevend geweest qua design en simpliciteit. Door de jaren heen zijn er een aantal grote veranderingen doorgevoerd zoals spraak assistent Siri en het notificatiescherm. De laatste versie van iOS is 9.3, deze werd gelijk met de iPhone SE gepresenteerd. Tijdens de conferentie zal Apple waarschijnlijk de nieuwe versie van iOS aankondigen, namelijk versie 10.

siriIn deze nieuwe versie van iOS hoef je niet veel schokkends te verwachten. Gezien het verleden kunnen we zeggen dat Apple qua software nooit veel in één keer veranderd. Toch zijn er een aantal puntjes die wel interessant zijn. Er wordt gespeculeerd over een ‘dark mode’ die de felle wit-tinten vervangt voor een donkerdere kleur om in het donker je ogen wat meer rust te geven. Verder krijgt de Apple Music-app een grote update. Ondanks dat de app nog niet zo lang geleden werd geïntroduceerd kan het altijd beter. De verwachtingen zijn dat de app beter gebruik gaat maken van 3D Touch voor het delen van nummers en het bekijken van liedteksten.

De grootste verandering binnen iOS 10 zal plaats vinden bij Siri. De spraak assistent is al volledig geïntegreerd in iOS zelf, maar de assistent kan zich nog niet meten met concurrenten als Google Now en Microsofts Cortana. Volgens bronnen gaat Apple een Software Development Kit (SDK) uitbrengen voor Siri. Deze is bedoeld voor ontwikkelaars zodat zij hun apps kunnen laten samenwerken met Siri. Wij kijken uit naar de mogelijkheden die dit biedt. Apple’s ecosysteem was tot nu toe altijd erg gesloten, maar het lijkt erop dat ontwikkelaars steeds meer mogen.

OS X en Watch OSHardloop gadgets Apple Watch

Naast de software voor de iPhone en iPod worden de andere besturingssystemen vaak vergeten. Gelukkig doet Apple dit niet en de software voor de Macs en Watches wordt ook behandeld tijdens WWDC 2016.

Voor OS X zou Apple een slimme ontgrendel techniek hebben ontwikkeld. Het is vergelijkbaar met Android Smart lock. Smart lock zorgt ervoor dat je jouw Android smartphone of tablet kunt ontgrendelen als ze verbonden zijn met een vertrouwd bluetooth-apparaat. OS X krijgt een vergelijkbare functie waardoor je een Mac kunt ontgrendelen als je smartphone in de buurt is.

De smartwatch van Apple is ondertussen al toe aan de derde versie. Watch OS 3 zal geen drastische veranderingen krijgen, maar er wordt wel hard gewerkt aan native apps. Dit zijn apps die op de smartwatch staan en niet via bluetooth geopend hoeven te worden op de telefoon. Apple heeft een aantal apps toegevoegd aan de lijst met native apps zodat de Watch steeds sneller wordt.

Apple Pay'Apple Pay binnenkort ook voor gebruikers onderling'

Apple heeft natuurlijk nog veel meer projecten lopen dan alleen de software van zijn apparaten. We verwachten dat er een update komt over Apple Pay. De betaalservice van het bedrijf is een paar jaar geleden op poten gezet, maar in veel landen is de service nog niet beschikbaar. Ook in Nederland wachten we nog steeds met smart op de uitrol van Apple Pay zodat de ongebruikte NFC-chips niet hoeven weg te rotten in onze iPhones. Er zijn echter wel manieren om Apple Pay via Engelse accounts te gebruiken.

iCloud

Verder heeft Apple nog een beveiligingsupdate klaarliggen voor de iCloud. Sinds de gigantische lek uit 2014 zijn veel gebruikers het vertrouwen verloren in de clouddienst. De update gaat de beveiliging van de servers aardig ophogen met encrypties zodat hackers er niet zo makkelijk bij kunnen.

28bits-imessage-videoSixteenByNine600iMessage

Eén van de grootste verrassingen die we kunnen aantreffen tijdens WWDC 2016 is de uitrol van iMessage naar Android. Volgens geruchten wordt de chatdienst van Apple binnenkort beschikbaar in de Google Play Store. Als dit echt gaat gebeuren zal dit een grote concurrent worden van WhatsApp, Facebook Messenger en Telegram. Voorheen was iMessage alleen beschikbaar op iOS waardoor een groot gedeelte van de smartphonegebruikers geen toegang had tot de service. Het is een interessante ontwikkeling om in de gaten te houden.

App StoreApple App Store

Als laatste onderdeel van deze lange lijst aankondigingen voor WWDC 2016 is er nog de Apple App Store. De App Store is lange tijd hetzelfde gebleven en qua uiterlijk zal dat ook zo blijven. Toch gaat Apple een aantal veranderingen doorvoeren waaronder advertenties tussen de zoekresultaten. Verder zal het waarschijnlijk minder lang duren voordat een app goedgekeurd wordt om de App Store toe te treden. Als laatste komt er ook een mogelijkheid om je te abonneren op apps waardoor je elke keer maar een klein bedrag betaald als de ontwikkelaar een nieuw stukje van de app uitbrengt. Denk hierbij aan games die nieuwe levels toevoegen. Hierdoor betaal je een paar keer een klein bedrag in plaats van één keer een groot bedrag waar niet alle updates inbegrepen zijn. Lees ons volledig artikel over deze update hier.

Datum en tijd

WWDC 2016 begint voor ons aanstaande maandag om 19:00 u. Wij zullen al het nieuws keurig bijhouden, dus check vooral onze site en Facebook pagina voor het laatste WWDC-nieuws.

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

iOS 12 design

iOS 12 concept: ziet jouw iPhone er binnenkort zo uit? lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Google Assistant

Concurrentie voor Siri: Google Assistant nog dit jaar naar Nederland lees verder

iPhone crash karakter

Pas op: Indisch karakter doet elke iPhone crashen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters