Wat je niets wist van het Mobile World Congress 2009

Het Mobile World Congress 2009 zit er alweer op en we hebben wel zo’n beetje over alles bericht waarover te berichten viel. Sommige dingen die zich op de beurs afspeelden, hebben wij echter niet te zien gekregen en mogen ook niet bericht worden.

Met dank aan Eldar Murtazin, hoofd van Mobile-Review, kunnen we toch een tipje van de sluier oplichten van dat wat aan ons en de rest van de wereld voorbij ging. Eldar kreeg in een aantal verboden demoruimtes informatie over toestellen, besturingssystemen en meer tot 2011.

Google

Zijn eerste bezoek stond gepland bij Google. Hier ontving hij informatie over de toekomst van Android, waarvan hij enkele details gepost heeft op zijn blog. Volgens de man is de Android-versie die we nu kennen slechts een opwarmertje voor al het goeds dat gaat komen. De huidige versie moet de markt alvast warm maken voor Android. Versie 2 zal ook nog een beetje teleurstellend zijn, maar met versie 3 en 4 zal Google echt de smartphonemarkt gaan veroveren. Voordat we deze versies zullen zien, zijn we echter wel een tijdje verder, versie drie staat gepland voor midden 2010 en versie vier zullen we pas in 2011 zien. Eldar kreeg ook al wat toestellen met versie 3 erop te zien, die volgens hem fantastisch waren.

Nokia

Nokia Sparrow Laptop

Bij zijn bezoek aan Nokia kreeg de man onder andere informatie over een nieuwe netbook van Nokia, waar we eerder al iets over hoorden. De laptop moet Nokia Sparrow gaan heten of gaat in ieder geval schuil onder die codenaam op het moment en zal daverende specificaties bieden. Het toestel is anders dan een normale netbook niet openklapbaar, maar moet opengeschoven worden. Een beetje zoals de huidige internet tablets van Nokia, maar dan kan het toetsenbord er op verschillende manieren onder vandaan geschoven worden.

De netbook gaat op Linux draaien en zal een multicore processor bieden. Het toetsenbord schijnt erg speciaal te zijn en heeft toetsjes in de vorm van een ruit, die kleiner zijn dan normale toetsen. Volgens Eldar is het toetsenbord desondanks erg makkelijk in gebruik en is het bijna onmogelijk twee toetsen tegelijk in te drukken. Unwired View heeft een photoshop gemaakt van hoe het toestel er ongeveer uit zou kunnen komen te zien, gebaseerd op de beschrijvingen van Eldar. Het toestel zal pas uitkomen rond 2011 en is daarom nog lang niet klaar.

Motorola

Motorola kondigde op het MWC niets aan en lijkt ook zo goed als dood te zijn. De conclusie van Eldar’s bezoek aan de geheime ruimtes van Motorola brachten echter iets totaal anders naar voren. Volgens de man zal Motorola over een aantal jaar met iets geweldigs komen, wat hij omschreef als ‘Elegant and very unusual’. Het toestel is zo geheim dat zelfs medewerkers van Motorola niet de volledige, juiste informatie over het apparaat hebben; Eldar mocht over het apparaat dan ook niets vertellen. Als we echter op Eldar’s goede marktinzicht mogen vertrouwen, zou dit weleens het apparaat kunnen zijn waarmee Motorola de markt terugverovert. Het toestel zal nog wel even op zich laten wachten, eerst zal Motorola nog een aantal ‘normale’ telefoons presenteren.

Naast deze mysterieuze supertelefoon van de Amerikaanse producent, wist Eldar ook wat te melden over een aankomend Android-toestel van Motorola. Het toestel zal grotendeels de hardware van een onlangs gecanceld toestel gebruiken, waarbij we natuurlijk meteen aan de VE1 RAZR3 ‘Ruby’ denken. Hoewel deze behuizing een beetje vreemd lijkt voor een Android-telefoon, vertelde Eldar ook dat het toestel wel wat RAZR-achtigs in zich zal hebben en dus lijkt dit toestel wel aannemelijk. Verder meldt Eldar dat dit toestel wat exclusieve trekjes zal hebben, iets in de trant van de Motorola Aura. De telefoon zal dan ook niet op de massamarkt gericht zijn. Eind dit jaar weten we meer, want rond die tijd zou het toestel gelanceerd moeten worden.

Motorola Ruby VE1 RAZR3 persfoto

 

Motorola Ruby VE1 RAZR3 dichtgeklapt voorkant

 

Motorola Ruby VE1 RAZR3 achterkant

 

Sony Ericsson Idou

Hoewel Eldar niets heeft gezegd over nieuwe toestellen van Sony Ericsson, wist hij wel wat nieuws te melden over ‘Idou’, die ze presenteerden tijdens het MWC. Volgens de man heeft Sony Ericsson Idou echt nog lang niet af, ze zouden zelfs de cameramodule die in het toestel moet komen niet eens gezien hebben. Als we dit zo horen, denken we dat het nog heel lang zou kunnen duren voordat Idou op de markt is, we kunnen op dit moment alleen maar hopen dat november gehaald wordt.

Sony Ericsson Idou

 

Sony Ericsson Idou

 

Microsoft

Het laatste bedrijf dat Eldar bezocht was Microsoft, met het oog op de Windows Mobile-software. Hij wist te melden dat het helemaal niet goed gaat met Windows Mobile en dat er plannen zijn om de prijs van de licenties te halveren. Dit zou onder andere zijn vanwege het feit dat veel producenten naar Google’s Android kijken als besturingssysteem voor toekomstige toestellen, waardoor de afzet van Windows Mobile zo klein zou worden dat het besturingssysteem weleens kopje onder zou kunnen gaan.

Tot slot had Eldar het nog even over de dialer-applicatie van Windows Mobile, die lange tijd problemen heeft gehad. Volgens de woordvoerder van Windows Mobile met wie hij sprak, zijn die problemen nu opgelost en is de dialer-applicatie weer helemaal in orde.

Bron: Live Blog Eldar Murtazin

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters