Wereldgezondheidsorganisatie vindt mobieltjes gevaarlijk

De WHO, Wereld Gezondheids Organisatie, waarschuwt dat het gebruik van mobiele telefoons mogelijk hersentumoren kan veroorzaken. Een flink aantal wetenschappers heeft weliswaar geen bewijs voor deze stelling gevonden, maar wist genoeg twijfel te zaaien voor de officiële waarschuwing van de WHO.

kankertelefoon

Terwijl duizenden wetenschappers en andere deskundigen wereldwijd het volstrekt niet eens worden over de vraag of de straling van mobiele telefoons schadelijk is voor de hersenen, zijn 31 wetenschappers uit 14 landen het er in ieder geval over eens dat het een risico kán zijn.

Engadget is er cynisch over en meldt droogjes dat er 266 stoffen zijn vastgesteld die eveneens kankerverwekkend kunnen zijn, inclusief uitlaatgassen van een auto of bestrijdingsmiddelen die we elk dag op onze groente tegenkomen. Ook koffie staat op dit ‘potentieel’ gevaarlijke lijstje.

De wetenschappers melden dan ook niet dat ze zeker weten dat de gsm-straling schadelijk is voor mensen. Ze roepen alleen op om meer onderzoek te doen naar het fenomeen. Dergelijke onderzoeken lopen overigens al jaren, en hebben nog nooit eenduidig bewijs opgeleverd voor het een of het ander. Na het officiële advies van de WHO zal er wel het een en ander gaan gebeuren om deze onderzoeken in een stroomversnelling te brengen.

Bron: Engadget, AP, Reuters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Jan van -

  De doorbraak is dat de WHO het blijkbaar voor mogelijk houdt dat niet-ioniserende a-thermische straling DNA onherstelbaar kan beschadigen. De WHO noemt in zijn persbericht glioom, maar er zijn ook andere vormen van kanker verdacht (acoustic neuroma bijv.). Het gaat om een verdubbeling van het risico na de eerste tien jaar dertig minuten per dag bellen. Daarnaast staat al lang vast dat de straling biologische effecten heeft.

  1. bartvuijk -

   Tja. Je kunt er honderd dingen over zeggen, maar ik zeg er maar twee. 1. Vooral met de laatste generaties telefoons wordt steeds minder gebeld met het toestel tegen het oor, maar geprutst op een aanraakscherm. Een half uur per dag haalde ik al nooit, maar nu merk ik dat ik nauwelijks aan de 200 minuten per maand kom. 2. Die gsm-straling is alomtegenwoordig. Ik begrijp niet zo goed waarom die straling ineens gevaarlijk wordt als het via een mobieltje een hoofd binnenkomt. Is het dan geconcentreerd ofzo?

   1. Dominick -

    Precies wat je zegt, dan is het geconcentreerd. En dat scheelt zeker wel. Overigens ben ik er zeker niet van overtuigd dat het in normale concentraties merkbaar slecht is, maar ik ben er wel zeker van dat het niet goed is….

Microsoft kondigt nieuwe Nokia-telefoon aan lees verder

De toekomst van Virtual Reality – ADV lees verder

Ringing Bell Freedom 251

Freedom 251 in India te verkrijgen voor 3,58 euro lees verder

Microsoft lanceert Nokia 230 featurephone lees verder

Samsung kondigt nieuwe Galaxy Folder klaptelefoon aan lees verder

Ontwerpers zoeken geld voor ontwikkeling creditcardachtige telefoon lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters