Wet bewaarplicht telecomgegevens na lang overleg aangenomen

De wet bewaarplicht telecomgegevens is na lang overleg van de Eerste Kamer toch aangenomen. De wet die door de EU is opgelegd is wel op een aantal punten veranderd voordat hij is aangenomen.

Datacenter

Vooral internetproviders zijn erg blij met de aanpassingen, zij hoeven namelijk niet alle gegevens van consumenten anderhalf jaar vast te houden, maar slechts 6 maanden. Vooral voor kleine providers is dit een voordeel omdat de leveranciers zelf voor de kosten van de opslag opdraaien. Ook voor andere telecomgegevens zoals bel- en sms-gegevens gaat een bewaarplicht gelden van een jaar. Een andere verandering is dat de telecomproviders niet zelf hoeven op te draaien voor de kosten die gemaakt worden als opsporingsambtenaren of bijvoorbeeld de officier van justitie om gegevens vraagt.

De Eerste Kamer heeft erg lang overlegd over de wet die opgelegd is vanuit de Europese Unie. Ze denken namelijk dat criminelen, terroristen of andere kwaadwillende mensen gebruik gaan maken van andere communicatiesystemen waar geen bewaarplicht voor geldt. Ook zou de wet snel kunnen verouderen doordat er steeds meer ontwikkelingen plaatsvinden op het gebied van telecom.

Bron: Telecom magazine

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters