Wet bewaarplicht telecomgegevens na lang overleg aangenomen

De wet bewaarplicht telecomgegevens is na lang overleg van de Eerste Kamer toch aangenomen. De wet die door de EU is opgelegd is wel op een aantal punten veranderd voordat hij is aangenomen.

Datacenter

Vooral internetproviders zijn erg blij met de aanpassingen, zij hoeven namelijk niet alle gegevens van consumenten anderhalf jaar vast te houden, maar slechts 6 maanden. Vooral voor kleine providers is dit een voordeel omdat de leveranciers zelf voor de kosten van de opslag opdraaien. Ook voor andere telecomgegevens zoals bel- en sms-gegevens gaat een bewaarplicht gelden van een jaar. Een andere verandering is dat de telecomproviders niet zelf hoeven op te draaien voor de kosten die gemaakt worden als opsporingsambtenaren of bijvoorbeeld de officier van justitie om gegevens vraagt.

De Eerste Kamer heeft erg lang overlegd over de wet die opgelegd is vanuit de Europese Unie. Ze denken namelijk dat criminelen, terroristen of andere kwaadwillende mensen gebruik gaan maken van andere communicatiesystemen waar geen bewaarplicht voor geldt. Ook zou de wet snel kunnen verouderen doordat er steeds meer ontwikkelingen plaatsvinden op het gebied van telecom.

Bron: Telecom magazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Ruud Peeters -

    Voor geinteresseerden is er [url=http://www.noviongroup.nl/nl/dataretentie_whitepaper.html]hier[/url] een gratis whitepaper te downloaden over deze materie.
    Het whitepaper gaat niet alleen in op juridische en technische aspecten maar ook proces en organisatie die afgestemd moeten worden. Tevens geeft het een aantal oplossingsrichtingen aan.

    Geeft mi een goed afgewogen beeld, zonder direct positief of negatief de materie te benaderen.

iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

headphone jack

Waarom Google de headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters