Wetenschappers ontwikkelen zonnecellen voor onder touchscreen

Wetenschappers zijn er in geslaagd om zonnecellen onder touchscreens van smartphones te plaatsen. Hierdoor gaat de batterij maximaal 18 procent langer mee dan zonder de panelen.

De nieuwe technologie is vooral bedoeld om de batterij van een telefoon te ontzien, in plaats van aan te vullen. Volgens de wetenschappers is de gemiddelde besparing ongeveer 11 procent en deze kan oplopen tot 18 procent. De wetenschappers maken gebruik van het licht dat het scherm zelf genereert. Volgens een team van wetenschappers aan de universiteit van Cambridge is slechts 36 procent van het licht dat een touchscreen genereert op buiten gericht. De rest blijft binnen het toestel gevangen en dat licht willen wetenschappers weer recyclen voor de batterij.

De zonnenreepjes worden tussen de oled-strepen geplaatst waarna ze het licht kunnen opnemen en de batterij gedeeltelijk kunnen ontzien. In totaal kan ongeveer 5 milliwatt aan energie worden gegenereerd door de panelen die verwerkt zijn in een 3.7-inch touchscreen. Hoe groter het touchscreen en hoe helderder het scherm hoe meer energie er door de panelen gegenereerd kan worden.

De wetenschappers hebben inmiddels een werkend prototype weten te genereren uit hun onderzoek. Desondanks moet er nog veel gebeuren alvorens de techniek op de markt beschikbaar komt. De wetenschappers zijn nu bezig om het circuit bord te perfectioneren en andere technieken toe te passen om zo de efficiëntie te vergroten. Onduidelijk is nog wanneer de een commercieel product hopen op te leveren.

Touchscreen zonnepaneel

 

Bron: Engadget

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vingerafdrukscanner

Dit wordt de eerste smartphone met vingerafdrukscanner in het scherm lees verder

iPhone 6 toestellen

Zo kun je veilig en snel wachtwoord van je wifi delen in iOS 11 lees verder

iPhone 8 ontwerp

Helaas: nieuwe iPhones worden trager dan de concurrentie lees verder

iPad

Vijf iOS 11 functies die Apple van Android heeft gepakt lees verder

Apple Watch 3

WatchOS 4 onthuld: dit is er nieuw in grote update voor Apple Watch lees verder

Apple

Livestream: zo volg je vanavond live Apple’s WWDC 2017 keynote evenement lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters