Verrassing: contacten kunnen alsnog jouw verwijderde WhatsApp-berichten lezen

Sinds kort kun je op WhatsApp verzonden berichten alsnog verwijderen. Handig als je een foutje hebt gemaakt. Je kent de klassieke scenario’s: een stout berichtje dat je per ongeluk naar je oma stuurt, een gemene roddel die per ongeluk naar het slachtoffer in kwestie wordt verzonden: we maken allemaal fouten. Fouten die je nu dus ongedaan kunt maken.

Verrassing: je WhatsApp-berichten verdwijnen niet echt

De ontvanger ziet dan dat je een bericht hebt verwijderd, maar kan het niet meer lezen. Met een beetje geluk heeft die persoon nog niet gelezen wat jij per ongeluk zijn of haar kant op had geslingerd. Vervolgens ben jij dus helemaal safe.

Of toch niet? Een Spaanse ontwikkelaar is er achter gekomen dat je verwijderde berichten niet echt verdwijnen. Gebruikt jouw ontvanger een Android smartphone? Dan kan diegene alsnog gewoon je verwijderde berichtje lezen. Alle berichten worden namelijk opgeslagen in de vorm van een notificatie, ook als je ze als verzender hebt teruggetrokken. Oeps!

WhatsApp Android verwijderde berichten

Het lijkt een klein dingetje, maar voor een app die continu de nadruk op veiligheid en versleuteling legt is dit rampzalig. Malware zou bijvoorbeeld met gemak jouw verwijderde berichten kunnen lezen, omdat het als een simpele log wordt opgeslagen.

Notificatie-logs

Alle notificaties worden op Android smartphones opgeslagen in een bepaalde map. Die map wordt geleegd als je telefoon opnieuw wordt opgestart. Tot dan staan daar alle notificaties, of het nou om een like op Facebook gaat of naaktfoto’s van je geliefde. Let op: niet per se alle foto’s zelf, maar de notificatie daarvan. Notificaties verklappen de eerste honderd karakters van je verzonden berichten, dus is ook na het verwijderen alsnog te lezen.

Gelukkig zal bijna niemand van je contacten weten hoe ze die notificatie-logs kunnen raadplegen. Toch is dat verrassend simpel. Je hoeft er niet je toestel voor te rooten. Notificatie-logs kunnen gelezen worden door in je bestanden-app te graven, of een speciale app te downloaden.

WhatsApp

Voor nu is er niks aan te doen

Het blijft een interessante kwestie, en een gevaar. WhatsApp blijft helemaal versleuteld, maar dat zegt dus lang niet alles wanneer het overkoepelende systeem (Android) alsnog gewoon je inhoud gedeeltelijk verklapt middels notificaties.

Voor nu is daar even vrij weinig aan te doen. En laten we eerlijk zijn: vrijwel niemand gaat hier ooit last van hebben. Dit verhaal wordt ongetwijfeld vervolgd, maar houd er in de tussentijd extra rekening mee met wat je allemaal op WhatsApp zegt. Je berichten zijn namelijk toch wat permanenter dan je hoopte… Check ook hoe je Face ID kunt omzeilen.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Google Arts and culture selfie

Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters