WhatsApp gebruikt nu end-to-end encryptie op alle platformen

Whatsapp versleutelt vanaf nu alle berichten die je via de chatapp verstuurt, mits je de nieuwste versie hebt.

WhatsApp

WhatsApp versleutelt vanaf nu alle soorten communicatie binnen de app, of je nou Android, iOS, Blackberry of Windows gebruikt. Dat betekent dus dat externe bronnen niet zomaar jouw berichten of telefoontjes kunnen onderscheppen en meelezen, want alleen jij en de ontvanger hebben de sleutel om je gesprek te ontcijferen. Verder merk je niks van de encryptie van je berichten en kun je zoals normaal verder chatten.

Whatsapp oprichters
De oprichters van Whatsapp

Whatsapp bèta

Dankzij de laatste versie van WhatsApp Beta wisten we al dat de functie er aan zat te komen, zoals we een aantal weken terug al schreven. In de bèta moest je de versleuteling echter zelf in je instellingen aanzetten, terwijl het nu gewoon standaard voor iedereen is. Dat hebben de makers van de app bekend gemaakt in een uitgebreid interview met de bekende techsite Wired. Zelfs WhatsApp kan niet bij jouw berichten komen, wat een opvallende beslissing is in het licht van de recente rechtszaak tussen Apple en de FBI.

Het wordt steeds normaler dat Amerikaanse inlichtingendiensten bedrijven als Twitter, Reddit en Facebook kunnen forceren om informatie over hun gebruikers te overhandigen, tot de grote onrust van de eerdergenoemde partijen. Encryptie is een effectieve manier om je gebruikers te beschermen en dus hun privacy te waarborgen.

Open Whisper Systems

De end-to-end-encryptie is ontwikkeld in samenwerking met het bedrijf Open Whisper Systems, bekend van de versleutelde chatapp Signal. Het maakt dus niet uit of je een Windows Phone, iPhone of Android smartphone gebruikt, mits je maar de nieuwste versie van de chatapp hebt (2.16.1).  Er is zelfs een code die je als extra controle kunt vergelijken met de code van je gesprekspartner, zodat je helemaal zeker weet dat je berichten niet in de verkeerde handen vallen.

Whatsapp versleutelingWhatsapp versleutelingWhatsapp versleuteling

Nieuwe versie

Zolang nog niet iedereen naar die versie is overgestapt zullen er dus nog steeds onversleutelde berichten verstuurd worden. Open Whisper Systems geeft in een uitgebreide blogpost echter aan dat gebruikers met de oude versies van Whatsapp uiteindelijk geen berichten meer zullen kunnen sturen naar gebruikers met de nieuwere versies. De functie wordt de komende dagen naar alle platformen uitgerold.

Bron: Wired

Google Arts and culture selfie

Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

PUBG

Blijf als laatste overeind in PUBG Mobile met deze vijf tips lees verder

Huawei P20 Pro notch

Zo kom je van de notch af op je Android toestel lees verder

Playerunknown’s BattleGrounds, ook wel bekend als PUBG iOS Android Nederland

Zo installeer je gratis Playerunknown’s BattleGrounds in Nederland op je smartphone lees verder

Whatsapp chat

Zo zie je hoeveel berichten je in WhatsApp hebt verstuurd en ontvangen lees verder

Emoji apps iPhone

Opmerkelijk: Apple verbiedt opeens gebruik emoji in apps 🔥⚠️ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters