WhatsApp past app aan na kritisch rapport privacy-autoriteiten Nederland en Canada

Het College Bescherming Persoonsgegevens in Nederland heeft met zijn evenknie uit Canada WhatsApp onderzocht, en beiden hebben in een gezamenlijk rapport geconcludeerd dat WhatsApp de privacywetgeving op verschillende onderdelen schendt. WhatsApp heeft in reactie hierop de app al enigszins aangepast.

WhatsApp

De bezwaren van de privacytoezichthouders spitsen zich toe op drie belangrijke onderdelen van de app. Nummer één blijft nog even bestaan, en hiermee overtreedt WhatsApp de wet in zowel Nederland als Canada. Dat betreft het feit dat WhatsApp direct na installatie de hele contactenlijst uit de telefoon wil zien en importeert in de app. Ook telefoonnummers van niet-gebruikers van WhatsApp worden door de app bekeken. Deze verplichting om toegang te geven tot het hele adresboek in de telefoon is alleen aan te passen op iPhones onder iOS 6. Daar kan de gebruiker handmatig contacten verwijderen.

Bezwaar nummer twee heeft WhatsApp inmiddels aangepast. Berichten werden tot voor kort onversleuteld verstuurd, wat tot gevolg heeft dat kwaadwillenden de berichten kunnen lezen. WhatsApp, dat zijn hoofdkantoor heeft in de VS, heeft dit inmiddels aangepast; de berichten zijn nu wel versleuteld zodat iemand die ze onderschept, niet kan lezen wat er in staat.

Bezwaar nummer drie gaat over de wijze waarop gebruikers wachtwoorden moesten aanmaken voor de app. Dat ging op zo’n wijze dat gebruikers het risico liepen dat anderen hun wachtwoord zouden onderscheppen, en dan namens die gebruikers nepberichten de wereld in konden sturen. Dit heeft WhatsApp inmiddels aangepast in een nieuwe versie van de app. Wie nog de oude versie heeft, loopt het risico nog steeds.

Het College Bescherming Persoonsgegevens is zeer tevreden over deze eerste, en nu nog unieke samenwerking met een collega-toezichthouder aan de overkant van de oceaan. WhatsApp is druk bezig om de rapporten te verwerken in de app, zodat die privacy-bestendig wordt.

De vervolgstappen houden handhavende stappen in. Het Nederlandse CPB kan eventueel sancties opleggen als WhatsApp zich niet aan de wet wenst te houden, de Canadese toezichthouder heeft die bevoegdheid niet. WhatsApp heeft echter aan beide toezichthouders een bereidwillige opstelling laten zien, en zal waarschijnlijk om die reden het opleggen van sancties kunnen voorkomen.

Bron: CPB

tags:
  Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

  Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

  Tim Cook iPhone X

  Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

  Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

  Samsung

  Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

  iPhone X Face ID

  Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

  Samsung Galaxy Note 8 review design

  Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

  Volg ons via

  Nieuwsbrief

  Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters