Toezichthouders nemen nieuwe WhatsApp voorwaarden onder de loep

Europese privacytoezichthouders zijn sceptisch over de nieuwe WhatsApp voorwaarden. Zo gaat de Britse toezichthouder onderzoeken of de nieuwe voorwaarden wel door de beugel kunnen.

ReclameDit laat de ICO, de Britse privacytoezichthouder, weten op zijn website. In de nieuwe voorwaarden van WhatsApp staat onder andere dat de gratis berichten-app data doorstuurt naar Facebook, dat daarop zijn dienst voor jou relevanter kan maken. Denk hierbij aan toepasselijkere vriendschapssuggesties en relevantere advertenties. Als je hier niet mee akkoord gaat, kun je WhatsApp binnenkort niet meer gebruiken.

Marketingdoeleinden

Als gebruiker is het alleen mogelijk om WhatsApp en Facebook het te verbieden om jouw data te gebruiken voor marketingdoeleinden. Maar Facebook krijgt de data hoe dan ook in zijn bezit. De ICO gaat deze gang van zaken onderzoeken.

“De aanpassingen die WhatsApp en Facebook maken heeft invloed op veel mensen. Sommigen denken dat de diensten hierdoor worden verbeterd, maar anderen zijn bang dat ze niet meer zelf de controle hebben”, schrijft het hoofd van de ICO, Elizabeth Denham.

“Aan ons de taak om de kern van deze zaak uit te zoeken, om er zeker van te zijn dat bedrijven transparant opereren en het publiek goed inlichten hoe hun persoonlijke data gebruikt gaat worden. Ook kijken we of de consument voldoende wordt beschermd door uit te zoeken of bedrijven zich aan de wet houden. We zijn geïnformeerd over deze wijzigingen. Bedrijven hebben van ons vooraf geen toestemming nodig om voorwaarden te wijzigen, maar ze zijn verplicht zich aan de wet te houden. We onderzoeken nu of dat gebeurt.”

Nieuwe WhatsApp voorwaarden in Nederland

Nieuwe WhatsApp voorwaarden Jan Koum
Jan Koum, de CEO van WhatsApp.

Tegenover de NOS laat de Autoriteit Persoonsgegevens weten de uitkomsten van het Britse onderzoek af te wachten. Daarnaast dienen verschillende actiegroepen protest in tegen de nieuwe WhatsApp voorwaarden. Wil je niet dat WhatsApp en Facebook jouw metadata gebruiken voor advertentiedoeleinden? Je leest in dit artikel hoe je die mogelijkheid uitzet. Meer informatie over de voorwaarden lees je hier.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters