Hackers kunnen je privégegevens stelen via WhatsApp: zo voorkom je het

Uit onderzoek van een Nederlander blijkt dat hackers met het grootste gemak al je privégegevens via WhatsApp binnen kunnen hengelen. Ze kunnen precies zien wie je bent, hoe je eruit ziet en of je online bent. Gelukkig kun je het voorkomen middels een aantal simpele instellingen.

WhatsApp: hackers gaan er met je privégegevens vandoor

Je kunt op WhatsApp over van alles en nog wat praten, want je gesprekken worden toch versleuteld. Daardoor voelen miljoenen Nederlanders zich elke dag veilig, en terecht. Hetzelfde blijkt echter niet te gelden voor je profielfoto, status en telefoonnummer. De Nederlander Loran Kloeze ontdekte dat je binnen korte tijd de privégegevens van duizenden chatters kunt verzamelen.

Whatsapp hacker privégegevens

Via de webversie van WhatsApp kon hij de profielfoto, status, en online/offline-status van duizenden gebruikers achterhalen. De server van WhatsApp geeft je die informatie op basis van een telefoonnummer. Hartstikke logisch. Alleen ontdekte Kloeze dat het telefoonnummer helemaal niet tussen je contacten hoeft te staan. Oftewel: je kunt van een totaal onbekende de informatie opvragen.

Dat zou geen ramp zijn als je het per gebruiker met de hand moest doen. Kloeze kreeg het met zijn eigen stukje code echter voor elkaar om het proces te automatiseren. Zo kon hij razendsnel de gegevens van duizenden telefoonnummers opvragen. Hij heeft zijn ontdekking overigens al bij Facebook gemeld, het moederbedrijf van WhatsApp. Zij zagen het helaas niet echt als een probleem.

Waarom is het een probleem en hoe voorkom je het?

Dat is een goede vraag: waarom is dit een probleem? Je kunt immers vrij weinig met een profielfoto van een willekeurige Nederlander. Dat klopt, maar daar blijft het niet bij. Je zou een compleet geautomatiseerde up-to-date tijdlijn kunnen samenstellen van duizenden telefoonnummers, waarbij je precies weet wanneer ze online zijn. Op basis daarvan zou je als kwaadwillende kunnen bepalen wanneer mensen meestal gaan slapen, en dan inbreken.

whatsapp op mac

Of je stelt een document samen met jonge vrouwen, inclusief spontane profielfoto’s. Die kunnen dan weer op het internet gezet worden, waarna andere mannen die vrouwen via het bijbehorende nummer lastig kunnen vallen. Je weet immers of ze online zijn of niet. Dan wordt het pas echt eng, als men op grote schaal dat soort geautomatiseerde toepassingen gaat ontwikkelen. Privacyschending op grote schaal.

WhatsApp ziet het dus niet als een groot probleem, dus wat kun jij er tegen doen? Goed nieuws: je kunt het geheel voorkomen. WhatsApp heeft namelijk een privacy-instelling waarmee je ervoor kunt zorgen dat enkel je contacten je privégegevens kunnen bekijken. Die staat echter standaard uit, dus de kans is groot dat je die instelling nog moet veranderen.

Facebook WhatsApp

Ga binnen de WhatsApp-app naar je instellingen, het tandwieltje dus. Onder Account kun je voor Privacy kiezen. Zorg dat Laatst gezien, Profielfoto, Info en Status niet meer op Iedereen staan. Zo voorkom je dat hackers er met jouw privégegevens vandoor gaan. Hetzelfde geldt overigens voor de chat-app Telegram, waarin je een soortgelijke instelling kunt vinden.

Meer weten over privacy? Hier lees je hoe je op Facebook je privacy kunt waarborgen. Deze duidelijke video legt je nog eens uit hoe het internet je digitale stappen in kaart brengt.

Volg WANT op Facebook

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters