Pas op: WiFi netwerken kunnen je iPhone onbruikbaar maken

Onderzoekers hebben een manier gevonden waarmee WiFi-netwerken je iPhone of iPad onbruikbaar maken, mits je een oudere versie van iOS gebruikt.

Onbruikbare iPhone of iPad

Afgelopen februari was overal groot in het nieuws dat een iPhone onbruikbaar gemaakt kon worden door simpelweg de datum op het toestel in kwestie te veranderen. Normaliter zul je in de meeste gevallen flink je best moeten doen om je iPhone te ‘bricken’, maar in dit geval hoefde je enkel je datum naar het 1970 te veranderen. Apple bracht al snel een update uit die het probleem verhielp, maar er zijn altijd mensen die om een bepaalde reden hun iPhone niet willen updaten.

Dat zou geen probleem moeten vormen, je kunt de datum immers niet veranderen zonder dat je het zelf door hebt. Zolang je de datum niet te ver terug zet ben je niet in gevaar, althans, dat was wat men dacht. Nu blijkt namelijk dat je alsnog kwetsbaar bent voor de truc.

WiFi

Als je voor de eerste keer met een WiFi netwerk verbindt, moet je een wachtwoord invoeren of bevestigen dat je met een onbeveiligd netwerk wilt verbinden. Zodra je dat gedaan hebt hoef je nooit meer een wachtwoord in te voeren of iets te bevestigen om met een netwerk te verbinden met exact dezelfde naam. Zolang het wachtwoord niet verandert kun je dus gewoon verbinding blijven maken. Dat is natuurlijk al lang bekend, maar wat gebeurt er als er twee verschillende netwerken met precies dezelfde naam zijn?

Als je je toestel met een gratis WiFi netwerk van een bepaald restaurant verbind, kun je vaak in elk andere filiaal ook automatisch met het WiFi netwerk verbinding maken, mits ze exact dezelfde naam hebben. Als iemand dus zelf een open netwerk opzet met dezelfde naam, dan zal je iPhone daar ook verbinding mee maken.

Network Time Protocol

Volgens twee onderzoekers genaamd Matt Harringan en Patrick Kelly kan dat heel gevaarlijk zijn. iPhones maken verbinding met de Network Time Protocol servers om de correcte tijd en datum op te halen. Helaas zit er een kwetsbaarheid in de manier waarop je iPhone dat doet. Als iemand dus een eigen WiFi netwerk opzet en alle verbonden apparaten forceert verbinding te maken met een gecompromitteerde NTP server, kan de datum van je iPad of iPhone naar 1 januari 1970 verandert worden. Oftewel: je iPhone of iPad wordt onbruikbaar, zonder dat je daar zelf iets aan gedaan hebt.

Gelukkig is er een simpele oplossing voor dit probleem: Zorg er voor dat je iPhone of iPad op iOS 9.3.1 of nieuwer draait, zodat je apparaat niet langer kwetsbaar is.

Bron: The Next Web

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

iOS 12 design

iOS 12 concept: ziet jouw iPhone er binnenkort zo uit? lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Google Assistant

Concurrentie voor Siri: Google Assistant nog dit jaar naar Nederland lees verder

iPhone crash karakter

Pas op: Indisch karakter doet elke iPhone crashen lees verder

iOS 12 opslagruimte

‘Apple schrapt functies iOS 12 en focust op stabiliteit en snelheid’ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters