Wifi-opvolger lifi is 100 keer sneller

De nieuwe draadloze internetvariant lifi heeft zijn eerste test buiten een laboratorium voltooid. De snelheid liep op tot 1 gigabit per seconde. Dit is 100 keer de snelheid van wifi.

Lifi demonstratie

Het is een uitvinding die al jaren in de maak is. Gisteren is lifi voor het eerst geslaagd getest buiten een laboratorium. In 2008 begon bedenker Harald Haas met het onderzoeken van de technologie. Hij zag licht in het idee om van iedere ledlamp een lifi-router te maken. De uitvinding is ondertussen uitgebreid tot een solide product.

De grote vraag is: hoe werkt lifi? Normaal gesproken komt internet binnen in de meterkast. Vanaf daar gaat het naar een router en die zendt een draadloos wifi-signaal uit. Bij lifi gaat dat anders.

Het internet komt binnen in de meterkast en gaat naar de stroomtoevoer van een ledlamp. Vanaf daar gaat het internet naar de ledlamp. Deze lampen zijn in staat om op hoge snelheid te knipperen, waar je als gebruiker niets van merkt. Dit is de zender van het signaal. Maar dat is nog niet alles. Vanaf de ledlamp gaat het signaal naar een ‘photo-detector’, deze zet het elektrische signaal om in een internet-signaal. De weg is een stuk langer, maar door de ledlamp kan het signaal 100 keer sneller uitgezonden worden dan wifi.

Toch kleven er een aantal nadelen aan. Voordat lifi werkt, moet je speciale lampen aanschaffen met een chip waardoor het signaal verzonden kan worden. Verder kan lifi niet door muren heen, omdat licht gewoon niet door een muur heen kan. Je moet dus in elke kamer een ledlamp-zender hebben. Als laatste minpunt kun je lifi niet buiten gebruiken. De technologie botst met zonlicht, een openbaar lifi-netwerk zit er dus niet in.

De ontwikkelaars zien lifi niet als vervanger voor wifi. Het meest praktische is om een wifi-netwerk in je huis te houden en daarnaast op bepaalde plekken een lifi-netwerk. Op deze manier heb je overal internet en kun je op lifi-plekken gebruik maken van de hoge internetsnelheden.

Volgens Haas zal de technologie pas over drie of vier jaar op de markt komen. Er wordt in de aankomende jaren eerst nog flink getest met de technologie. Daarnaast is het ook nog maar de vraag hoe snel mobiele apparaten lifi-chips krijgen. Het is onbekend of er al lifi-chips voor smartphones in ontwikkeling zijn of wanneer deze klaar zijn. Waarschijnlijk krijgen smartphones op termijn zowel een wifi- als lifi-chip.

Bron: International Business Times

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters