WWDC 2015: Apple presenteert iOS 9

Apple heeft iOS 9 aangekondigd, het nieuwe besturingssysteem voor zijn smartphones en tablets. iOS 9 biedt meer mogelijkheden voor Siri, dat meer een persoonlijke assistent moet worden dan het eerst was en een soort antwoord is op Google Now voor Android. Maar uiteraard is er nog veel meer nieuws aan iOS 9. De definitieve versie van iOS 9 is klaar in de herfst, maar de eerste betaversie is in juli al beschikbaar.

WWDC 2015

Het vernieuwde iOS is volgens Apple slimmer geworden, zonder dat je privacy minder goed beschermd wordt. Apple meent dat iOS 9 tot stand is gekomen op basis van vier punten: intelligentie, apps, de iPad en het fundament. Een grote vernieuwing lijkt iOS 9 niet te zijn, maar zo gek is dat nog niet. In 2013 was iOS 7 de grote visuele vernieuwing en iOS 8 bood vorig jaar heel veel nieuws voor ontwikkelaars. Dat besturingssysteem was vooral qua mogelijkheden flink verbeterd. iOS 9 is een evolutie, zo lijkt het, en geen revolutie.

Concreet betekenen de genoemde punten van iOS 9 dat het besturingssysteem met een antwoord komt op de persoonlijke assistent van Android, Google Now. Over Proactive schreven we al het een en ander, zie de TeleVisie van eerder vandaag, en dit blijkt te kloppen.

iOS 9 is daarnaast een stuk kleiner geworden. Eerdere kritiek op vorige versies van iOS was dat het zoveel ruimte in beslag nam. De ruimte die iOS 9 nodig heeft is 1,8GB, iets dat voorheen nog een ‘massive’ 4,6GB was. In juli is de eerste betaversie van iOS 9 klaar en in de herfst wordt de definitieve versie door Apple uitgebracht.

Natuurlijk heeft iOS 9 nog een aantal nieuwe dingen, waarvan een aantal langverwachte mogelijkheden. Verder in het artikel lees je meer over een uitgebreidere Apple Maps, nieuwe multitaskmogelijkheden, WatchOS en Apple News.

WWDC 2015 
WWDC 2015 

Proactive: integratie van Siri en Spotlight

WWDC 2015

Proactive is een integratie tussen Siri en Spotlight, en betrekt ook andere apps in de interactie. Proactive maakt van Siri meer een persoonlijke assistent dan dat de spraakassistent voorheen was. Zo krijgt Siri in iOS 9 een vernieuwde user interface. Het is niet alleen maar uiterlijke schijn bij Apple’s spraakassistent, want Siri is ook sneller en beter in gebruik geworden. Daarnaast is Siri 40 procent accurater dan vorig jaar.

Ook nemen de zoekmogelijkheden van de spraakassistent toe. Je kunt Siri vragen foto’s te zoeken van de staat Utah die afgelopen augustus zijn genomen, om maar een voorbeeld te noemen. Verder zijn de herinneringsmogelijkheden van Siri toegenomen. Vraag je Siri van tevoren jou te waarschuwen om je kop koffie van het dak van je auto te halen voordat je wegrijdt, dan doet ze dat. Siri merkt het dus als je plaatsneemt in een auto, blijkbaar. Daarnaast gaat Siri je gedrag analyseren, zodat het met relevante suggesties kan komen. Zo kan het muziek afspelen wanneer je een headset op je smartphone aansluit, of in de auto bijvoorbeeld een audioboek voor je voorlezen. Siri weet kortom op bepaalde momenten wat je waarschijnlijk wilt doen en toont dan voor jou relevante apps en contacten.

Een andere handige toevoeging aan Siri is de nummerherkenning. Word je gebeld door een nummer die niet in je contacten-app staat? Siri scant dan snel je e-mails door en voorspelt dan wie degene is die jou met het onbekende nummer belt.

Al met al worden de mogelijkheden van Siri dus uitgebreider en is iOS 9 slimmer geworden. Het besturingssysteem krijgt voortaan een beter beeld van wat de voorkeuren van de eindgebruiker zijn. Hier worden meerdere apps bij betrokken, zoals de agenda en de mail-app.

WWDC 2015 

Apple Wallet gaat Apple Pay aanvullen

Apple stopt met Passbook. Ter vervanging is er Apple Wallet. Via deze app kun je meedoen aan loyaliteitsprogramma’s via Apple Pay. Via deze app kun je dus sparen voor kortingen, wanneer je dus vaak met je iPhone een betaling doet bij een bij Apple Pay aangesloten winkel.

Meer mogelijkheden in de Notes-app

De mogelijkheden van de Notes-app zijn een stuk uitgebreider geworden. Je kunt nu schetsen maken in de app. Iets wat zeker voor eigenaars van een iPad, maar niet zozeer voor iPhone-bezitters, relevant is. Daarnaast kun je checklists maken en foto’s toevoegen aan een aantekening. Het is vervolgens mogelijk deze aantekening eenvoudig te versturen naar je Mac.

OV-informatie geïntegreerd in Apple Maps

WWDC 2015

Apple heeft zijn Maps-app een stukje uitgebreid. In de app kun je nu ook terecht als je wilt weten welke metro of bus je moet hebben om op een bepaalde locatie terecht te komen. Ook is de app wat interactiever geworden. Klik je op een busstation? Dan zie je direct welke buslijnen er allemaal stoppen en waar die dan naar toe gaan. Het is alleen nog wel even wachten tot informatie van Nederlandse steden in Apple Maps wordt verwerkt. Apple brengt de mogelijkheid maar naar een paar geselecteerde steden, zoals bijvoorbeeld Londen en New York.

Apple News: concurrent voor Flipboard

WWDC 2015

Op maat gemaakt nieuws, we kennen het dankzij bijvoorbeeld Flipboard en BlinkFeed al. Ook Apple komt nu met zo’n app: Apple News. In deze app krijg je nieuwsberichten te zien die aansluiten op jouw interesses. Daarnaast selecteer je de nieuwsbronnen die jij interessant vindt. Zo kun je er bij wijze van spreken voor kiezen om nieuws van All About Phones wél te zien, maar die van een andere telecomwebsite niet, om maar een voorbeeld te noemen! Ook hier geldt helaas dat Apple News voorlopig nog niet in Nederland beschikbaar komt. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië zijn als eerste aan de beurt.

iPad: quick typing en multitasking

WWDC 2015

Het heeft even geduurd, maar nu is het ook op de iPad mogelijk om twee apps tegelijkertijd in één scherm te tonen. Op de meeste Android-tablets kan dit al een hele tijd, en Apple schijnt hier ook al een poos bezig mee te zijn bezig geweest, maar met iOS 9 is het dus eindelijk zo ver. De schermverhouding kan 50-50 zijn en 70-30. Voorlopig krijgt alleen de iPad Air 2 de mogelijkheid in iOS 9 voor Multitask.

Apple komt daarnaast met Quick Type. Het toetsenbord bestaat daarbij niet meer louter uit letters, maar ook uit woordsuggesties. Iets dat we ook al van Android kennen, maar nu ook met de standaard toetenbord-app van iOS een feit is.

WWDC 2015 
WWDC 2015 
WWDC 2015 

WatchOS 2: stand-alone apps en extra mogelijkheden

Het wordt inderdaad mogelijk voor ontwikkelaars om speciaal voor WatchOS, het besturingssysteem voor de Apple Watch, een app te ontwikkelen. WatchOS is tevens vernieuwd en volgt dezelfde nummering als iOS. WatchOS 2 is dus een feit. Stand-alone apps voor de Apple Watch komen dan niet op je iPhone of iPad te staan. Tot nu toe was dit wel het geval. De mogelijkheden met de Apple Watch worden daarmee groter, stelt de fabrikant. WatchOS wordt langzamerhand stapje voor stapje door Apple uitgebreid. Zo kun je op het startscherm zelf foto’s plaatsen als achtergronddecoratie.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters