Op naar het Westen: Xiaomi koopt 1500 Microsoft patenten

Microsoft en Xiaomi zijn een belangrijke samenwerking aangegaan die het Chinese bedrijf kan gaan helpen om eindelijk het Westen te gaan veroveren.

Xiaomi

Microsoft en Xiaomi hebben een overeenkomst gesloten betreffende onderlinge licentieverlening voor patenten. Microsoft verdiende de afgelopen jaren meer aan Android dan aan Windows Phone’s omdat het bedrijf veel waardevolle Android patenten in handen heeft. Daarnaast neemt Xiaomi ook nog eens een groot aantal patenten over. Volgens de twee bedrijven gaat het over een samenwerking voor de lange termijn. De samenwerking kan Xiaomi helpen om eindelijk ook het Westen te gaan veroveren na hun sterke groei in Azië. De goedkope doch zeer krachtige smartphones zijn ook populair in Europa, maar je kunt ze als consument daar enkel bestellen middels derde partijen. Accessoires zoals oordopjes zijn wel al langere tijd ook in Europa te koop.

Microsoft

De groeiende concurrentie van onder andere Huawei en Samsung heeft ervoor gezorgd dat Xiaomi het afgelopen jaar niet zijn vastgestelde doelen kon bereiken. Ook lokale concurrentie zoals Oppo en Vivo wist in de wereldwijde smartphonemarkt een explosieve groei door te maken, waardoor Xiaomi in het budget segment het opeens een stuk moeilijker kreeg. Het zou dan ook een logische stap zijn om in het westen te proberen te groeien. Tijdens de afgelopen Google I/O conferentie liet vice president Hugo Barra al weten dat bijvoorbeeld de MiBox naar de Verenigde Staten komt, een Android TV kastje. Hugo Barra werkte voor zijn positie bij Xiaomi langere tijd bij Google als hoofd van Android en heeft dus zelf nog op het podium gestaan om nieuwe Nexus smartphones te onthullen.

Xiaomi

Nadeel voor de consument

Helaas heeft de samenwerking met Microsoft ook een keerzijde, vooral voor de consument. Vanaf september zullen de meeste smartphones en tablets namelijk vooraf geïnstalleerde apps van Microsoft krijgen, die je waarschijnlijk niet echt makkelijk kan verwijderen. Het gaat om dit geval om Skype en Microsoft Office. Het zijn allebei apps die je als consument ook gewoon in de Play Store kan downloaden, dus dat je de keuze wordt ontnomen is eigenlijk automatisch slecht nieuws. Xiaomi smartphones zijn over het algemeen zeer goede toestellen, maar de aanwezige bloatware maakt het er niet beter op. Vooral gezien bijvoorbeeld Skype bekend staat als een batterijvreter, wat op budget toestellen nog wel eens voor problemen kan gaan zorgen. Het gaat om de eerste instantie om de volgende toestellen: Xiaomi Mi 5, Xiaomi Mi Max, Xiaomi Mi 4s, Xiaomi Redmi Note 3 en de  Xiaomi Redmi 3.

Bron: Reuters

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters