‘Stad moet voor zelfrijdend vervoer op de schop’

Zelfrijdend vervoer
Googles Zelfrijdende Auto

Grote steden zullen behoorlijk op de schop moeten als zij zelfrijdend vervoer in de stad mogelijk willen maken. Dat is de conclusie van adviseur Boston Consulting Group na onderzoek. Het rapport van de adviseur schrijft dat er “stevige interventies” nodig zijn om zelfrijdende auto’s, taxi’s en bussen in de stad mogelijk te maken.

‘Massale overstap naar zelfrijdend vervoer’

De technologie moet rond 2035 betaalbaar zijn voor de meeste mensen. Uit onderzoek blijkt dan ook dat 6 op de 10 autogebruikers uiteindelijk op een zelfrijdende auto wil overstappen. Bij gebruikers van bus, tram en metro is dat zelfs 70 procent. Ook de bevolking blijft flink groeien. Daardoor zouden er dus behoorlijk veel zelfrijdende voertuigen komen.

Dat terwijl deze voertuigen écht de ruimte nodig zouden hebben. Zelfrijdende voertuigen hebben namelijk een systeem, waardoor zij stoppen als een aanrijding met een andere weggebruiker dreigt. Hiervan zouden fietsers en voetgangers misbruik kunnen maken door continu voorrang te eisen. De bus, tram of metro stopt namelijk toch wel.

“Bakken met geld”

Verkeerswethouder Pieter Litjens van Amsterdam denkt dat een gehele verbouwing van Amsterdam behoorlijk in de kosten kan gaan lopen. “Het zou bakken met geld kosten om de complete Amsterdamse binnenstad zo in te richten dat zelfrijdend vervoer overal mogelijk is. Daarnaast is er te weinig ruimte om een nieuwe categorie vervoersmiddelen allemaal hun eigen wegdeel te geven”, zo vertelt hij.

‘Commotie rond zelfrijdend vervoer overdreven’

Bart van Wee, hoogleraar transportbeleid aan de TU Delft, denkt daar echter heel anders over. Hij vindt de commotie rond de zelfrijdende voertuigen overdreven. “U moet eerst denken aan snelwegen, pas later de bebouwde kom. Daarnaast is het een misvatting dat er veel nieuwe ruimte nodig is. Grotendeels kan zelfrijdend vervoer over bestaand asfalt. Dat maakt de overgang vloeiender en minder prijzig”, aldus Van Wee.

Bron: Het Parool

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters