Zembla: “Straling van mobieltjes erg riskant voor kinderen”

Volgens het onderzoeksprogramma Zembla zou straling van mobieltjes erg schadelijk kunnen zijn voor kleine kinderen. Zembla doet zijn uitspraak op basis van onderzoek van de Belgische kinderoncoloog Stefaan van Gool.

Zembla: "Straling van mobieltjes zijn erg riskant voor kinderen" images

Volgens Zembla kunnen kinderen mogelijk nadelige gevolgen ondervinden van telefoonstraling. Het programma zal aanstaande vrijdag om 21.20 uur op Nederland 2 een uitzending wijden aan de perikelen rondom straling van mobieltjes. De insteek van het programma is dat de Nederlandse overheid en andere overheden te weinig doen om mensen hiervan bewust te maken.

In de uitzending wordt de Belgische kinderoncoloog Stefaan van Gool aangehaald. Volgens Van Gool dringt straling van mobieltjes dieper door in de schedel van een kind dan van volwassenen. “Kinderen worden veel blootgesteld en ook veel langer. Wat de gevolgen daarvan gaan zijn, weten we pas binnen vijftig, zestig jaar. Dus je kunt eigenlijk zeggen: dit is een megagroot experiment”, aldus van Gool in de uitzending van Zembla.

Volgens Zembla neemt de Nederlandse overheid geen maatregelen omdat die bang is voor onnodige onrust. Landen als Belgiƫ, Frankrijk en Duitsland informeren wel actief hun burgers over de mogelijke straling van mobieltjes. Uit een ander onderzoek zou volgens Zembla blijken dat gebruikers van mobiele telefoons een verhoogd risico lopen op van hersen- en oortumoren, de zogeheten brughoektumoren.

Zembla meent dan ook dat de overheid burgers beter moet gaan informeren over eventuele straling in mobieltjes en de gevolgen voor zowel volwassenen als kinderen. “Ik zou als burger eerder in paniek zijn als de overheid stelselmatig waarschuwingen negeert en de gezondheid van de bevolking niet serieus neemt”, zegt Risico-onderzoeker dr. J. van der Sluijs in Zembla.

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters