Zo lang gaat jouw iPhone mee volgens Apple

Apple heeft op zijn website wat meer informatie toegevoegd over de milieu-impact van zijn apparaten. Daarbij laat de fabrikant ook weten hoe lang het verwacht dat een iPhone, iPad, Apple Watch en Mac meegaat.

Levenscyclus-analyse

Apple iPhone 6
Deze iPhone 6 gaat volgens Apple zo’n 3 jaar mee

Op een pagina op zijn website vertelt Apple hoe het de uitstoot van broeikasgassen gedurende de levensduur van een product bepaalt. Om dat te doen wordt een levenscyclus-analyse uitgevoerd, waarbij van alle onderdelen van het toestel bekeken wordt hoeveel milieu-impact die genereren tijdens de productie. Ook het transport, het gebruik en de recycling van een apparaat worden meegenomen in zo’n analyse. Het interessante nieuws is niet zozeer dat Apple zo’n analyse uitvoert of hoe dat gebeurt – dat is een redelijk gestandaardiseerd proces in de electronicawereld – maar wel welke aannames Apple daarbij doet.

Tijdens de levenscyclus-analyse gebruikt Apple een levensduur van drie jaar voor apparaten met iOS en Watch OS. Dan gaat het dus om iPhones, iPads, de iPod Touch en de Apple Watch. Voor OS X- en tvOS-apparaten, we hebben het dan over de Mac-laptops en computers en de Apple TV, hanteert Apple een levensduur van vier jaar. Dat wil zeggen dat Apple verwacht dat een iPhone tenminste drie jaar meegaat. Het zou goed kunnen dat die verwachte technische levensduur nog hoger ligt, maar dat Apple verwacht dat de gemiddelde gebruiker zijn toestel na drie jaar afdankt. Dat wordt verder niet gespecificeerd.

Milieumaatregelen

Op de webpagina, die overigens niet nieuw is, laat Apple verder weten wat het doet om de milieu-impact van zijn operaties te verkleinen. Zo heeft Apple via zijn inzamelacties in 2015 naar eigen zeggen 27.839 ton materiaal teruggewonnen, waaronder bijvoorbeeld 1 ton goud, 3 ton zilver en 1.340 ton koper. Om die aantallen zo hoog mogelijk te krijgen heeft Apple een recyclingprogramma opgezet. Ook op andere vlakken beweert Apple goed bezig te zijn. Tijdens de productie van de aluminium behuizing van de iPhone 6s wordt bijvoorbeeld maar half zoveel CO2 uitgestoten dan bij zijn voorganger het geval was.

Volgens Greenpeace, dat zo nu en dan de ontwikkelingen op milieugebied binnen de electronicawereld bijhoudt, is Apple relatief goed bezig. In een rapport over Green Gadgets uit 2014 komt Apple als een van de betere fabrikanten uit de bus en vorig jaar meldde het Greenpeace dat Apple op het gebied van duurzame energie erg goed bezig is. In de Guide to Greener Electronics scoort Apple met een 4,5 trouwens nog een dikke onvoldoende, maar die gids is sinds 2012 niet meer geüpdatet. Die 4,5 was nog steeds voldoende om ongeveer tweederde van de beoordeelde bedrijven voor te zijn, dus relatief gezien deed Apple het toen ook al niet heel verkeerd.

Bron: The Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

LG V30S ThinQ

LG onthult slimmere versie LG V30: de LG V30S ThinQ lees verder

Sony Xperia XZ2

Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact gelekt: Sony’s volgende flagships lees verder

ASUS ZenFone Max Plus

Asus ZenFone Max Plus: Face Unlock en 18:9 beeldverhouding lees verder

LG K8 en LG K10: LG onhult nieuwe budgetmodellen lees verder

Gelekte renders tonen driedubbele camera Huawei P20 lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters