Je smartphone draadloos opladen: alles wat je moet weten

Hoewel draadloos opladen al jaren bestaat, begint het nu pas echt aan populariteit te winnen. Elektrische tandenborstels laden al een tijdje draadloos op en ook redelijk wat Android toestellen gebruiken de technologie al wat langer. Nu Apple ook meedoet aan de oplaadmatjes lijkt de technologie eindelijk wat serieuzer genomen te worden. Dit is wat je over draadloos opladen moet weten om af te wegen of het nu echt handiger is.

Hoe werkt draadloos opladen?

Op het moment moet je draadloos opladen heel letterlijk nemen en betekent het dat je je smartphone kunt opladen, zonder dat deze verbonden is aan een draad. Je kunt echter nog niet gewoon lekker je toestel gebruiken, terwijl je oplader een paar meter verderop in de kamer staat. De matjes die nu op de markt zijn laden je apparaten op via elektromagnetische velden. In het matje zelf zit een spoel, welke de benodigde energie omzet in een elektromagnetisch veld. In je toestel (of in je speciale case) zit ook een spoel en deze zet de elektromagnetische velden weer om in energie, zodat je kunt opladen.

Samsung draadloos opladen

Verderweg opladen met magnetische resonantie

Het opladen via zo’n matje gebeurt via het proces van magnetische inductie. Het is echter ook mogelijk om op te laden door middel van magnetische resonantie. De basis van deze processen is vergelijkbaar, maar met de resonantie methode kun je theoretisch gezien je toestel wat verder van de oplader houden. Ook wordt het makkelijker om meerdere toestellen tegelijkertijd op te laden en is dit ook mogelijk door dikkere materialen heen.

Nog geen universele standaard

Draadloos opladen bestaat al een tijdje, maar het probleem met de technologie is dat er nog geen universele standaard is. Het is dan riskant voor een smartphonemaker om te investeren in een bepaalde standaard, terwijl deze niet overal ondersteund wordt en misschien op een gegeven moment helemaal komt te vervallen. Op het moment zijn Qi en AirFuel de twee meest gebruikte standaarden. Qi is hierbij het meest populair en is ook het systeem dat Apple gebruikt voor de nieuwe iPhones.

Apple draadloos opladen

Er lijkt dus ergens toch onofficieel gekozen te zijn voor Qi als draadloze standaard en nu Apple er ook voor gaat, zal dat andere bedrijven waarschijnlijk ook stimuleren om deze standaard te gaan gebruiken. Onder andere Google, Samsung en LG gebruiken al Qi om draadloos op te laden. AirFuel wordt minder vaak gebruikt, maar met de Galaxy S8 toestellen kun je zowel met de Qi als AirFuel standaard opladen. Samsung kiest er dus voor om voor de zekerheid allebei maar te ondersteunen.

Draadloos opladen niet altijd handiger

Hoewel het natuurlijk handig is dat je je toestel alleen ergens neer hoeft te leggen om op te laden, zijn er ook nadelen. Met een draad kun je nog je telefoon in je hand houden en verder werken. Als je toestel op een matje moet liggen gaat dat wat moeilijker. Ook laadt je toestel over het algemeen wat langzamer op via de elektromagnetische velden. Daarbij laadt je met magnetische resonantie langzamer op dan met inductie, maar je kunt aan de andere kant je toestel wel weer verder van de oplader houden.

draadloos opladen

Binnenkort verder weg opladen?

Draadloos opladen is op het moment dus nog niet echt ideaal, maar nu er meer animo voor is zal dat waarschijnlijk snel veranderen. Verschillende bedrijven zijn bezig met het ontwikkelen van opladers, waarbij je niet in de buurt van de oplader hoeft te zitten en je ook nog snel kunt opladen. Met de aankomende Pi oplader zou je al meerdere toestellen kunnen opladen tot een afstand van 30 cm van de oplader. Het is een begin en hopelijk wordt de technologie snel wat meer volwassen.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters