Zorgen in Korea over patenten na overname Nokia

Een viertal belangenbehartigers van Koreaanse hard- en softwarefabrikanten maken zich zorgen over de inlijving van Nokia door Microsoft. Ze zijn bang dat de licentiekosten voor patenten veel duurder worden en hebben aangeklopt bij de Fair Trade Commission van het land.

Nokia Lumia 630 laat zich zien nokia lumia 630

De handelscommissies van de Europese Unie en de Verenigde Staten zijn al akkoord met de overname van Nokia door Microsoft. In Azië gaat het wat minder soepel. Vorige week werd bekend dat Chinese telefoonfabrikanten vrezen dat de patentlicenties van Nokia een stuk duurder gaan worden. De bedrijven hebben daarom voor hulp aangeklopt bij het Chinese ministerie van Economische Zaken, dat eisen kan stellen voordat het de overname van Nokia door Microsoft goedkeurt.

Ook in Zuid-Korea zijn de telefoonfabrikanten huiverig, stelt BusinessKorea. Het Koreaanse verbond van elektronicafabrikanten, de KEA, heeft, samen met drie andere belangenbehartigers van soft- en hardwareontwikkelaar, haar zorgen kenbaar gemaakt aan de Fair Trade Commission van Zuid-Korea.

De belangenbehartigers vrezen dat Nokia een patent troll wordt. In dat geval zou het bedrijf geen mobieltjes meer ontwikkelen, maar alleen nog maar patenten verstrekken. “Als fabrikant van mobiele telefoons doet Nokia maar zelden moeilijk over het verstrekken van patentlicenties. Het gebruikt nu immers ook intellectueel eigendom van bijvoorbeeld Samsung en Apple”, vertelt een advocaat van KEA, Hwang Eun-Jeong.

Als Nokia geen mobieltjes meer fabriceert hoeft het, bij het verstrekken van patentlicenties, geen rekening meer te houden met een goede verstandverhouding met andere patenthouders. “Ze kunnen dan vaker rechtszaken aanspannen en het tarief van de licenties zomaar onbeperkt verhogen”, vreest Hwang.

“Tegelijkertijd kan Microsoft zijn mobiele telefonie-branche uitbreiden en ondertussen Samsung en Apple een hak zetten door met Nokia dwars te liggen”, zegt hij over de patenten die Nokia wel of niet kan licenseren. “De Fair Trade Commission moet de mogelijke impact die de overname heeft zorgvuldig bestuderen. Naast dat de overname van het bedrijf moet worden goedgekeurd, stellen wij voor dat de overname van patenten ook moet worden goedgekeurd.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Apple AR bril?

Alles wijst erop dat Apple binnenkort met een AR bril komt lees verder

iPhone 8

Apple en LG gaan samenwerken voor nieuwe iPhones lees verder

Grote groep Android gebruikers stapt over op iPhone lees verder

Apple apparaten

Apple toestellen verzamelen steeds meer data, maar het klinkt erger dan het is lees verder

Microsoft Phone

Maak kennis met de Microsoft Surface Mobile lees verder

iMessage

Waarom iMessage nooit naar Android gaat komen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters