Zuid-Afrikaanse dieven jatten simkaarten uit verkeerslichten

Zuid-Afrikaanse dieven in Johannesburg hebben een manier gevonden om gratis te bellen. In veel verkeerslichten in de stad heeft de gemeente simkaarten ingebouwd, die de beheerder waarschuwen als een van de lichten het niet meer doet. En die simkaarten worden massaal ‘geoogst’ door boeven die ze in hun eigen telefoon stoppen.

stoplicht simkaart johannesburg

De simkaarten gebruiken gprs om de autoriteiten te waarschuwen als er iets niet klopt aan een verkeerslicht. Het systeem is bedacht om geld te besparen; er hoeven geen ambtenaren meer de straat op om te kijken of ze het allemaal nog doen.

Maar de dieven hebben de simkaarten dus ook ontdekt. De kaartjes worden uit de verkeerslichtinstallaties gehaald en gebruikt om gratis, ongelimiteerd en anoniem te bellen.

Nu het systeem ten prooi is gevallen aan criminelen, kost het juist erg veel geld. Ongeveer een miljoen euro is de stad al kwijt aan gestolen simkaartjes waarmee vervolgens driftig wordt gebeld.

Het lijkt erop dat de dieven worden geholpen door iemand die bij de gemeente werkt, want lang niet alle stoplichten zijn van het moderne systeem met de simkaarten voorzien. En ze weten die er wel precies uit te pikken. Waarschijnlijk worden de simkaartdieven dus getipt door iemand die precies weet waar ze te vinden zijn.

Inmiddels zijn zeshonderd stoplichten, tweederde van alle installaties die van simkaarten zijn voorzien, al beroofd van hun simkaart. Reparatie kost meer dan 2500 euro en sommige lichten worden direct na reparatie weer ontdaan van het kaartje. Johannesburg is nu even gestopt met de uitrol van dit systeem totdat een manier is gevonden om de criminelen de wind uit de zeilen te nemen.

Bron: gizmodo

Microsoft kondigt nieuwe Nokia-telefoon aan lees verder

De toekomst van Virtual Reality – ADV lees verder

Ringing Bell Freedom 251

Freedom 251 in India te verkrijgen voor 3,58 euro lees verder

Microsoft lanceert Nokia 230 featurephone lees verder

Samsung kondigt nieuwe Galaxy Folder klaptelefoon aan lees verder

Ontwerpers zoeken geld voor ontwikkeling creditcardachtige telefoon lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters