Zuid-Europese telco's lijden verlies

Kredietbeoordelaar Fitch heeft naar de Europese telefoonmaatschappijen gekeken. De Noord-Europese doen het redelijk goed, met kleine winsten van tussen 1 en 2 procent. De Zuid-Europese telco’s lijden echter verliezen die tot boven de zes procent oplopen.

Geldtelefoon

Fitch constateert dat in de Zuid-Europese landen, waar de economische crisis zich het meest doet gelden, de telco’s het ook moeilijker hebben dan in de rijkere Noord-Europese landen. In de twaalf maanden voorafgaand aan maart is de gemiddelde winst van alle Europese telco’s samen met 1,4 procent gedaald.

De telco’s in Duitsland en Engeland doen het echter een stuk beter. Die hebben een kleine groei van 1,1 procent van de winst gezien. Hoewel er minder wordt gebeld en ook sms minder populair is, wordt dat opgevangen door de groei van mobiele internetabonnementen.

In Zuid-Europa kelderden de winsten met gemiddeld 5,4 procent tussen maart 2010 en maart 2011. In deze landen, waar de economie zwak is, wordt ook minder mobiel gebeld.

Fitch meldt ook dat een deel van de lage prestaties van de Europese telco’s te maken heeft met overheidsregulering van de roamingtarieven. De Europese Unie heeft daar een maximum op gesteld, en wil bereiken dat over enkele jaren in heel Europa voor het binnenlandtarief kan worden gebeld en gesurfd. Dat leidt tot druk op de winsten van de telco’s. Ook is de concurrentie tussen de telco’s groot zodat de winsten beperkt blijven.

Dat de winsten in Zuid-Europa achterblijven is opmerkelijk gezien het feit dat de beltarieven daar een stuk hoger zijn dan in Noord-Europa. Daar halen de zuidelijke telco’s dus nog aardig wat winst uit. Vooral in Spanje is mobiel bellen erg duur. Maar of dat zo blijft, betwijfelt Fitch; steeds meer mensen stappen over op Skype of andere IP-beldiensten en dat is een groot risico voor de inkomsten van de telefoonmaatschappijen. De inkomsten uit de mobiele data-abonnementen vangen dat niet op; die lopen al drie jaar achteruit.

De telco’s in de meditterane landen hebben het in Europa het moeilijkst. In het laatste kwartaal van 2010 zag Fitch dat de noordelijke telco’s een winst van 2.1 procent boekten terwijl die in het zuiden 6,2 procent verlies maakten.

Bron: Fierce Wireless

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Apple AR bril?

Alles wijst erop dat Apple binnenkort met een AR bril komt lees verder

iPhone 8

Apple en LG gaan samenwerken voor nieuwe iPhones lees verder

Grote groep Android gebruikers stapt over op iPhone lees verder

Apple apparaten

Apple toestellen verzamelen steeds meer data, maar het klinkt erger dan het is lees verder

iMessage

Waarom iMessage nooit naar Android gaat komen lees verder

Apple Watch 3

WatchOS 4 onthuld: dit is er nieuw in grote update voor Apple Watch lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters