Zweden krijgt eerste LTE-netwerk

Zweden heeft een primeurtje te pakken op het gebeid van LTE. Provider TeliaSonera heeft als eerste een commercieel LTE-netwerk uitgerold in Zweden en is dat op het moment aan het uitbreiden.

LTE logo

UMTS is nog niet zo heel lang geleden doorgebroken in de markt, maar de opvolger staat alweer klaar. In Zweden is het eerste commerciële LTE-netwerk van start gegaan, met een basisstation in Stockholm. Het Long Term Evolution-netwerk is van provider TeliaSonera en de hardware is geleverd door Ericsson. Het netwerk is reeds gedeeltelijk in gebruik, maar de dekking is nog niet groot. TeliaSonera is van plan om nog dit kwartaal volledige dekking te geven voor Stockholm, maar er is momenteel een tekort aan modems waardoor dit nog wel eens lastig zou kunnen worden.

TeliaSonera kocht licenties voor de 2,6GHZ-band voor een bedrag van 75 miljoen dollar. Het bedrijf is in januari begonnen met het uitrollen van het netwerk, wat volgens hardwareleverancier Ericsson een nieuwe mijlpaal is. LTE is niet langer toekomstmuziek met de uitrol van dit netwerk, volgens Ericsson.

Andere providers doen wat rustiger aan met het uitrollen van een LTE-netwerk. Vittorio Colao, CEO van Vodafone, zegt nog even te wachten met een LTE-netwerk, omdat ze eerst het dure UMTS-netwerk willen uitbuiten. Ook een topman van France Telecom legt uit dat de huidige HSPA-netwerken nog genoeg mogelijkheden bieden. Hamid Akhavan, van T-Mobile, denkt dat de uitrol van LTE-netwerken niet zo’n vaart zal lopen. Volgens hem gaat T-Mobile pas in 2010 de eerste tests doen en moet er in 2011 eventueel een commercieel netwerk beschikbaar zijn.

Bron: Webwereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Samsung flexibel display

Samsung onthult echt flexibel display lees verder

Whatsapp

Zo verdient Facebook geld met Whatsapp lees verder

Fuchsia logo

Fuchsia gaat Android (nog) niet vervangen lees verder

Android Go

Android Go: besturingssysteem voor opkomende markten lees verder

Google Home

Google onthult nieuwe functies Google Home lees verder

Smartphone opladen

In 2018 is je smartphone binnen vijf minuten opgeladen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters